Wednesday, 4 January 2012

Hidup Ini

      Setiap insan dimuka bumi ini tidak akan terlepas dari melakukan dosa , namun kita semua masih di beri kesempatan untuk bertaubat selagi hayat di kandung badan . disini ingin dikongsi satu kisah yang harap dapat memberi sedikit renungan pada semua yang masuk blog ini .

Seorang Hamba Allah lelaki dilahirkan dalam suasana yang penuh dengan keagamaan , kasih sayang dan juga sedikit hiburan . Di besarkan dengan didikan agama , ilmu akhirat dan ilmu dunia .. diberi sama rata. Tapi sebagai manusia , kita akan selalu diuji dengan pelbagai cabaran dan dugaan . Aku memang suka muzik sejak kecil lagi , berusia 7 tahun mendapat pengaruh dari abg aku sendiri dan juga pak su  dengan alunan muzik-muzik rock era 80 an – 90 an   masa tu tahun 1991 , era of Black Album Metallica . Aku mula berjinak2 dengan belajar bermain gitar dengan abg aku dan belajar bermain drum dengan pak su.

Minat fanatik pada muzik membuatkan Aku menubuhkan sebuah band pada usia 15 tahun , bersama 3 orang member lagi . walaupun masih dibangku sekolah sedikit pun tidak menghalang Aku untuk meluangkan masa untuk jamming , practice , dan “small gig” . Namun Aku tidak sedar  mungkin kerana Aku sudah mula meninggalkan solat , baca al-qUran lagilah , seakan2 dunia remaja adalah segala – gala nya dan terus hanyut dalam dunia heavy metal  , thrash metal hingga tamat sekolah .

Beberapa bulan selepas result SPM ,  Alhamdullilah rezeki dari ALLAH S.W.T  , Aku dan rakan band Berjaya further study ke peringkat diploma di salah satu IPTA di Malaysia ini . Disinilah bermulanya dunia sebagai satu band metal yang bergerak , buat demo , ep , single track then suruh kawan2 dengar . Semakin hari semakin lupa asal usul , lupa Siapa yang memberi rezeki , Siapa yang memberi bakat dan tidak gunakan bakat itu sebagai satu alat memajukan agama , bangsa dan Negara (ps: sory ayat skema). Puasa Aku entah kemana , solat jumaat lagilah masih lena di buai mimpi . Bak kata … “metal zone”  always in darkness and sins , Dan ini berterusan sehinggalah masuk ke dunia kerjaya.

Lepas habis belajar , Aku nie menganggur 3 bulan saja dan lepas tu pegi satu interview syarikat nak cari seorang junior exec. programmer /Sys aNalyst , Alhamdullilah rezeki ALLAH , Aku ditawarkan kerja itu dengan pendapatan yang agak bagus. Namun sayang pada waktu itu tidak pernah terlintas untuk menunjukan syukur kepada YANG MAHA ESA ATAS PEMBERIAN NYA , NIKMAT NYA , Aku teruskan meninggalkan solat , puasa , solat jumaat , dan  melakukan pelbagai dosa – dosa . Setelah 2 tahun aku dinaikkan pangkat dan diberi kepercayaan untuk menguruskan cawangan syarikat di negeri  lain.

Pada suatu pagi yang agak indah , dengan tidak sengaja , Aku hadir dalam satu ceramah agama yang dianjurkan oleh satu badan kerajaan tajuk nya “apa jadi pada kita di hari esok “ , Ustaz memulakan dengan kisah bagaimana kematian seseorang yang beriman dan kematian seseorang yang kufur , tidak bersyukur , munafik , riba , pendek kata yang tak sempat bertaubat la.

Ulasan dan Penerangan Ustaz benar member kesan mendalam pada jiwa Aku , aku dah mula berdebar-debar , stress tanpa sebab , kosentrasi kerja ku sgt teruk dan rating dah mula jatuh pada bulan tersebut . aku cuba tenangkan fikiran aku dengan mengambil cuti , namun tidak satu pun berhasil , aku masih mencari jawapan kenapa aku jadi seperti ini dan tiba-tiba aku jatuh sakit , tekat aku semumpama ada sesuatu dan pada malam hari , dada ku sesak nafas , seperti tidak boleh bernyawa .  Dalam sebulan lebih aku menderita sehinggalah aku terdengar orang selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W , air mata aku mula mengalir , dan aku mula menyebut “Ya Allah “ , dan aku terlena sambil di temani bayangan-bayangan dosa yang pernah aku lakukan . Bangunnya di pagi itu , nafas ku sesak , aku sgt takut kerana merasakan diri ini terlalu banyak dosa , aku mula menyebut “Astrafirullahallalzim” , tapi hati ku masih tidak tenang sehinggalah aku mendengar satu ceramah mengatakan bahawa “Bertaubat akan membuat kita tenang” , aku cuba mencari bagaimana ingin bertaubat , bagaimana ingin kembali ke pangkal jalan , kembalikan hidupku yang sempurna . ALhamdullilah dengan limpah kurnia hidayah ini , aku Berjaya kembali ke pangkal jalan , kembali bersyukur , kembali mengenal erti nikmat walaupun sering ada bisikan yang men was-was kan ibadat ku. Mungkin ALLAH da makbulkan doa Mak Ayah aku .. Ameen . Dan aku juga rasa semakin tenang sekarang .

So pada sesiapa yang terbaca or yang baca entry ini .. Mari kita sama2 berdoa moga kita semua dipelihara dengan RahmatNya.”

“Kepercayaan itu umpama air jernih dalam bekas , pengkhianatan umpama setitik darah , bila di titiskan dalam air jernih itu … bolehkah air dalam bekas itu jernih semula ? bagaimana pula jika hati manusia apabila kita musnahkan kepercayaan itu? “

“Im Still heavy n Thrash  metal music Fan now but.. just take it as Entertainment “
“im still Musician now but take it as a hobby”

“hiburan di Syurga nanti sangat indah”













Monday, 2 January 2012

..Kisah Cinta dalam Hidupku di saat zaman gila2 Remaja

Assalamualaikum

      Alhamdullilah dengan limpah kurnianya terbuka juga hati ini kembali ke dunia blog. Sebelum memulakan penulisan ini tidak salah rasanya saya bertanya khabar kepada pembaca blog saya semua "Apa khabar anda semua?" semoga anda semua sihat hendaknya.



     Setiap orang hampir pasti 99% pernah jatuh cinta , cuma masa , tempat , situasi , suasana yang berbeza yang menemukan setiap percintaan itu. Tak perlulah di huraikan apa maksud cinta itu kerana , kita semua tahu cinta yang paling agung adalah cinta kepada ALLAH S.W.T.


     Kita juga tidak akan terlepas dari jerat cinta , sini saya kongsi pengalaman cinta yang mematangkan hidup saya. Sejak bangku sekolah saya tiada cinta monyet atau apa-apa berkaitan dengan cinta yang saya tahu cuma lagu 'Metallica' , Iron Maiden , MegaDeth dan band-band thrash metal yang sewaktu dengannya. Hati ini keras dan susah nak terima jiwang pada waktu itu.Sehinggalah melanjutkan pelajaran peringkat diploma , saya sudah mula rasa minat dengan seorang gadis pada 2 semester sebelum saya tamat diploma. Dengan berbekalkan pakar-pakar cinta (roomate) , saya dah mula belajar cara-cara menarik perhatian gadis itu (Shima) . Nasib menyebelahi saya pada malam battle of the band 2004 , berjaya juga saya dapat no telefon shima , masa itu hati ini Tuhan saja yang tahu , happy beb .. yihaaa !!!!. Bermulalah slot2 dating slot2 gayut tiap2 malam , slot2 SMS , first dating .. hurm pantai teluk lipat yang sekarang dah mengalami hakisan . situlah tempat kami declare. Masa nie memang saya masih tak matang , orang sebut "I love you"  , nak juga saya layan but tak tahu apa itu cinta , sehinggalah semester akhir 2005 hubungan tidak kemana , masing-masing mula diam dan .. tamat cinta 2004 saya . Masa itu , nak kata sedih pun tak juga tapi dapat juga rasa pengalaman bercinta dengan hati yang tidak tahu makna cinta.


   Selepas Cinta 2004 saya berakhir , Alhamdullilah sebelum konvo diploma , saya dapat peluang sambung ijazah . Namun tanpa cinta sehinggalah 2006 , ini cinta yang paling memberi kesan dalam hidup saya. Inilah cinta pertama saya , rasa yang sukar untuk diluahkan , mungkin ini dugaan yang menguji saya, gadis itu bernama Aina. Dari sebagai kawan , ke teman repat sehinggalah sebagai pasangan kekasih . Nikmat Study bersama , Makan bersama , Tengok wayang , naik motor bersama bukan merempit tau . Perasaan saya pada aina nie sangat mendalam memang cinta sejati . kami bersama bahagia sehingga mac 2008 sahaja , Kerana pada jam 8.30 malam 31 mac 2008 tiba-tiba saya dapat satu panggilan dari aina ,

Aina : " syg i nak balik kampung"
Aku :  "Knp dear?"
Aina : "Ayah nak jumpa , urgent nak balik malam nie jugak"
Aku : "ok hati-hati , nanti jangan lupa sms i "
Aina : "ok"



Pagi 1 april 2008 , sekitar jam 9.00 pagi , tiba-tiba saya rasa ingin nak balik kampung , (ps : kami satu negeri tapi lain-lain kampung) , Dengan berbekal beg galas , saya pulas trottle TZM 150 saya balik kampung perjalanan dalam satu jam 30 minit , sampai saja di bandar rasa pulak perut lapar nak makan KFC , park motor , masuk KFC ... tiba-tiba terkejut ..


... 




.. Melihat orang kita cinta sedang suap nugget kat lelaki lain  dan orang yang kita cinta bawa lelaki itu kepada kita beritahu kita , kenalkan ini my special lovely BF , 


.. pernah kamu semua rasa itu ....

.>>(^_X) MASA tu hati ini sangat kabur , jantung macam nak gila berdegup..





>> bersambung >>>>